Ha svéd fogásokra vágytok, legegyszerűbb, ha ellátogattok az IKEA áruházakba, ahol a vásárlás mellett a híres svéd húsgolyó elkészítésének fortélyaival is megismerkedhettek.


Gyere el, és megmutatom, hogyan készítheted el a finomságokat svéd alapanyagokból. A következő hétvégén, május 19- én és 20-án az, IKEA Örs vezér téri áruházában főzési bemutatót tartunk. Várok mindenkit szeretettel déltől, este hatig az emeleti látványkonyhában.



A legsikeresebb étel az étteremben a svéd húsgolyó, melyből évente körülbelül 27 tonna fogy el.
Könnyű elkészíteni, akár 5-6 perc alatt is vacsorát varázsolhatsz az asztalra. Nem kell más hozzá csak egy zacskó svéd húsgolyó, mellé akár ananász, vagy kedvenc zöldségkeveréket. Hogy krémesebb legyen kevéske tejszínt is vásárolnod kell hozzá. Egy-egy csokor friss fűszernövény sokat dobhat a végeredményen.

Svéd húsgolyók ananászos-curry-s szószban

Hozzávalók négy személyre: 24 darab Svéd húsgolyó (a Svéd shopban megvásárolhatod), 3 dl tejszín, 20 dkg ananászkonzerv, 1 evőkanál curry fűszerkeverék, 3 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors, 1 csokor friss korianderlevél vagy zöldpetrezselyem.



Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, tedd bele a húsgolyókat majd lassú lángon süsd legalább 5-6 percig. Sütés közben fakanállal kevergesd, hogy minden oldalán át tudjon párolódni. Add hozzá a lecsepegtetett ananászkonzervet, majd pirítsd még pár percig. Szórd rá a curry fűszerkeveréket, keverd jól össze és öntsd fel a tejszínnel. Fűszerezd összetépkedett korianderlevéllel és petrezselyem zölddel. Őrölt borssal és sóval ízesítsd. Pár perc alatt párold készre.
Köretnek párolt rizst, vagy petrezselymes burgonyát kínálj hozzá.

Svéd húsgolyók tejszínes-zöldségszószban

Hozzávalók négy személyre: 24 darab Svéd húsgolyó (a Svéd shopban megvásárolhatod), 3 dl tejszín, 30 dkg vegyes zöldségkeverék (lehet mélyhűtött is), 1 gerezd fokhagyma, 4-5 levél friss bazsalikom, 1 csokor petrezselyem zöldje, só, őrölt bors, 2-3 evőkanál olívaolaj.



Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, add hozzá az összezúzott fokhagymát, és jól forrósítsd össze, hogy az illóolajok jól kioldódjanak a forró olajban. Utána tedd bele a húsgolyókat majd lassú lángon süsd legalább 5-6 percig. Sütés közben fakanállal kevergesd, hogy minden oldalán át tudjon párolódni. Add hozzá az előkészített zöldségeket, és öntsd fel a tejszínnel. Fűszerezd összetépkedett bazsalikom és petrezselyem levéllel, őrölt borssal és ízlés szerint ízesítsd sóval. Pár perc alatt párold készre.

Kóstold meg a svéd különlegességeket itthon!

Az étteremben megkóstolhatjuk a szezonális és állandó fogásokat, és a svéd abc-ből még otthonra is bespájzolhatunk a kedvenceinkből.
Az év folyamán folyamatosan kóstolókat és ételbemutatókat szerveznek, amikor lehetőségünk van megismerkedni a svéd ízvilággal.
Ha egész héten nincs kedvünk főzni, akkor nyugodtan ugorjunk be az étterembe, mert heti menü vár minket, melyet előre befizethetünk.



Magyarországon az IKEA áruház volt az első, ahol gondoltak a kisbabás szülőkre is.



Nyugodtan mehetünk a legkisebb bébivel is shoppingolni, hiszen mindkét IKEA áruházban kellemes hangulatú baba-mama szobát rendeztek be. A babák az étteremben bébiételt is kapnak, a nagyobbak pedig többféle gyerekmenü közül választhatnak.

Ha megkedveltünk az étteremben a svéd ízeket, akkor az áruházakban található Svéd Shopban be is szerezhetjük az eredeti svéd alapanyagokat, a lazactól kezdve a svéd húsgolyón és a rénszarvas snacken át a vörösáfonya-szószig.

A különféle italokat és édességeket is megvásárolhatjuk, hogy a recepteket kipróbálhassuk, és otthonukban is érezhessük az igazi svéd ízeket.

Éttermi ajánlat

A vásárlás energiát és időt igényel. Miért ne pihennél meg egy finom ebéd erejéig? Az étterem menüválasztékából mindenki megtalálja a kedvére valót. Az egész család együtt élvezheti a kellemes ízeket.



Próbáljátok ki a svéd ételeket is!

Húsgolyók bármilyen körettel, áfonyalekvárral, tejszínes mártással:

kicsi: 595 Ft
normál: 795 Ft
nagy: 995 Ft
családi: 1.490 Ft



Kávészünet

Vásárlás közben jól esik egy kis pihenő. Félúton igyál egy kávét és készülj a következő "menetre".



Hírdetés

2007. május 15.