A paprikalekvár igazi csemege, saját kreáció. Karácsony közeledtén érdemes belőle befőzni és majd elajándékozni. Lekváros ajándékötletek következnek!


Hétfőn, korán reggel az RTL Klub Csatorna Reggeli műsorában paprikalekvárt készítünk. Remek karácsonyi ajándékötlet, most még olcsóbban lehet a hozzávaló piros pritamin paprikát beszerezni. Tisztára mosott lekvárosüveg, natúr színű papírzacskó és pár szál rafia szükséges a becsomagolásához. Pár recept következik, amiből remek karácsonyi ajándék készülhet.

Pirospaprika lekvár

Hozzávalók: 2 kg paradicsompaprika, 1 db chili paprika, 50 dkg befőző cukor (2:1), 2dl fehérbor ecet, 2 db citrom leve, 3 teáskanál só.

A paprikalekváros Reggeli

 

A paprikákat mossuk meg alaposan, majd tegyük egy tepsire. Forró sütőben süssük addig míg a héja barnulni nem kezd. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. A kihűlt paprikák héját húzzuk le, és vegyük ki a magházát.

A paprikahúst tegyük egy nagy lábasba, majd kézi mixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a citromok kifacsart levét, a sót és a befőző cukrot. Keverjük jól össze, és forraljuk fel. Pár perc után öntsük hozzá az ecetet, és ízlés szerinti mennyiségű felkarikázott chili paprikát. Főzzük még öt percig, majd töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe a forrásban levő lekvárt. Azonnal árjuk le a fedelével és fordítsuk fejre öt percre.

Sült húsok, rizses és tojásos ételek, szendvicsek, sajtok remek kiegészítője lehet.

Diós almalekvár

Hozzávalók: 1 kg savanykás alma, 10 dkg vaj, 20 dkg barnacukor, 2 db citrom, 2 db babérlevél, 5 cl konyak vagy whisky, 2 maréknyi dióbél.

Hámozzuk meg az almákat, vágjuk négyfelé, és vájjuk ki a magházát. A cikkeket vágjuk még három darabba. Forrósítsuk fel a vajat egy nagy lábasban, majd tegyük bele az almacikkeket. Szórjuk rá a cukrot, a durvára összetört diót és tegyük bele a babérlevelet. Mossuk meg jól a citromokat, majd éles késsel, vagy burgonya hámozóval vágjuk le a héját úgy, hogy a fehér bőre ne legyen rajta. A levágott héjat metéljük vékonyra, a citrom húsát facsarjuk ki, és tegyük a lekvárhoz. Fedjük le fedővel, és közepes lángon párszor megkevergetve főzzük negyed órán keresztül. Negyed óra múlva vegyük le róla a fedőt, és forraljuk még legalább öt percig, míg jól besűrűsödik. A legvégén öntsük hozzá a konyakot vagy a whiskyt, forraljuk jól össze, majd töltsük tisztára mosott lekváros üvegekbe. Zárjuk le jól a tetejét, és azonnal fordítsuk fejre. Öt perc elteltével már szép sorjában rendezhetjük az éléskamránkba.
Palacsintához, süteményekhez, piskótához és a karácsonyi pulykasülthez fogyasszuk. Remek és egyedi karácsonyi ajándék, ha natúr papírba csomagolva adjuk át a szeretteinknek.

Padlizsánlekvár

Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 20 dkg alma, 1 db narancs, 1 db citrom, 50 dkg befőző cukor 2:1.

Mossuk meg, és hámozzuk le a padlizsánt, majd szeleteljük fel. Tegyük egy nagy tálba, öntsük fel hideg vízzel, majd hagyjuk állni egy órán keresztül. Egy óra állás után öntsük le róla a vizet, majd ismét öntsük fel, és hagyjuk állni megint egy órán keresztül.

Mossuk hideg vízben a narancsot és a citromot, majd hámozzuk le vékonyan. Facsarjuk ki a levüket. Vágjuk kis kockára a meghámozott és kimagozott almát.
Csepegtessük le a beáztatott padlizsánt, majd tegyük egy nagy vastagaljú lábasba. Adjuk hozzá az almakockát, a citrom és narancs vékonyra felmetélt héját, a levét és a cukrot.
Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd főzzük fél órán keresztül. Kézi mixerrel pürésítsük, majd újra forraljuk fel. Töltsük tisztára mosott üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal, majd állítsuk fejre pár percre. Pár perc elteltével fordítsuk vissza, és máris tehetjük az éléskamránkba.
Finom kiegészítője lehet, sertésből és pulykából készített hideg sülteknek, pástétomoknak.

Fűszeres szilvachutney

Hozzávalók: 1 kg szilva, 2 diónyi csíkokra felmetélt friss gyömbér, 10 dkg mazsola, 30 dkg zöldparadicsom vagy alma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál curry, 40 dkg barnacukor, 2 teáskanál só, 1.5 dl vörösborecet,50 dkg vöröshagyma, 1 db chili paprika, 2 db egész fahéj, 3 db csillagánizs.


Klikkeljetek a monitorra és máris nekilátok az elkészítésének!

A megtisztított gyümölcsöket és a zöldségféléket vágjuk körülbelül 1 centis kockára. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a fűszereket, cukrot, sót és mazsolát. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük legalább 40 percig utána öntsük hozzá a borecetet. Forraljuk még ö percig, majd töltsük a még forrásban lévő chutney-t tiszta befőttes üvegekbe. Zárjuk le azonnal, és öt percre állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéshez.

Kapcsolódó linkek: