A grillpartik sztárja lehetsz, ha a hagyományos csirkesaslik helyett  ezt a mogyorószószos verziót készíted el. Tuti befutó!

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 teáskanál koriandermag
  • 1 evőkanál barnacukor
  • csipetnyi őrölt feketebors
  • 2 teáskanál só
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 2 teáskanál kurkuma
  • 2 diónyi friss gyömbér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db zöldcitrom leve
  • 4 evőkanál olaj

Mogyorószószhoz:

  • 1 evőkanál mogyoróolaj
  • fél maréknyi darált földimogyoró
  • 2 gerezd fokhagyma
  • másfél decinyi kókusztej
  • 2 dl víz
  • 4 evőkanál mogyoróvaj
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál barnacukor
  • chili paprika
  • fél zöldcitrom leve

 Indonéz csirke satay

A páchoz tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe a meghámozott és kisebb darabokra felvágott hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Adjuk hozzá a citromlevet, mogyoróolajat, borsot, koriandermagot, cukrot, sót, kurkumát. Csorgassuk bele a szójaszószt, citromlevet és az olajat.

Kapcsoljuk be a gépet és zúzzuk finom krémmé. A csirkehúst vágjuk nagyobb darabokra, tegyük a pácba, keverjük alaposan össze, majd fűzzük fel vízbe áztatott bambusznyársakra. Pár óra pácolás után faszénen süssük pirosra.

A mogyorószószhoz csorgassuk egy serpenyőbe a mogyoróolajat, tegyük bele az összevágott fokhagymát és pároljuk pár percig. Adjuk hozzá a darált mogyorót, a mogyoróvajat, szójaszószt, kókusztejet, barnacukrot és a vizet. Ízlésünk szerint fűszerezzük chili paprikával, forraljuk jól össze, majd a legvégén keverjük hozzá a citromlevet. Ezzel a mártással kínáljuk a megsütött csirkenyársakat.