Nagyon finom kiegészítője lehet grillezett, párolt halaknak, pástétomoknak, sajtoknak és hideg sülteknek is.


Hozzávalók: 250 g fekete olívabogyó, 250 g zöld olívabogyó, 3 citrom, 250 g zselírozó cukor

A kimagozott olívabogyókat tegyük egy gyorsvágó konyhagépbe, és aprítsuk össze. Vigyázzunk, ne legyen túl pépes, csak darabolja össze és ne pépesítse.

Olívalekvár

 

Tegyük egy lábasba, keverjük össze a zselírozó cukorral, adjuk hozzá a citromok reszelt héját és kinyomott levét és körülbelül 4 deciliternyi vizet. Állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni. A forrástól számított 5-10 perc után töltsük tisztára mosott, kisebb űrtartalmú befőttesüvegekbe. Azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk, mert a forró lekvár sterilizálja az üveget és zárókupakját is.