Finom, omlós délutáni finomság, kínáljuk egy frissítő kávéhoz vagy az ötórai teához!

Málnás lepény

Hozzávalók:

Alaphoz:

  • 2,5 pohár sima búzaliszt
  • 1 pohár teljes kiőrlésű liszt
  • fél csomag friss élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipetnyi só

Töltelékhez, tetejére:

  • 1 pohárnyi málnalekvár
  • 70 dkg málna (mirelit)
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csipetnyi fahéj
  • 1 csipetnyi só
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

Fél pohár cukros, langyos vízben futtassuk fel az élesztőt, majd dagasszuk össze a kétféle liszttel, sóval, s az apránként hozzáadott langyos tejjel, a tojások sárgájával és a szobahőmérsékletű vajjal is. Keverjük addig, amíg a tészta az edény falától kezd elválni, majd kelesszük kétszeresére.

Ha megkelt, borítsuk liszttel megszórt deszkára és nyújtsuk 1 cm vastagságúra. Kenjünk ki egy közepes méretű tepsit vajjal, szórjuk meg liszttel és helyezzük rá a kinyújtott tésztát. Igazgassuk el a széleinél, hogy a tepsit teljesen kitöltse.

Oldalainál nyomkodjuk kissé a peremére, hogy a málna leve sütéskor ne csorogjon ki. Kenjük meg a kinyújtott tésztát a málnalekvárral, majd szórjuk rá a málnaszemeket.

Tegyük egy keverőtálba a lisztet, morzsoljuk bele a hideg vajat, adjuk hozzá a porcukrot, csipetnyi fahéjat, sót és a vaníliás cukrot. Morzsoljuk jól össze, majd szórjuk a málnaszemekre. Tegyük előmelegített sütőbe, és 170 fokon süssük 20-25 perc alatt készre.

Készíthetjük friss, készen kapható kelt tésztából is.