Fanyar és savanykás bogyós erdei gyümölcsökkel szinte minden süteményt megbolondíthatunk.

Rászórva, tésztába belekeverve vagy átpasszírozva szószként a süti mellé kínálva izgalmas élményt nyújt.

Hozzávalók:
  • 7 dkg darált mák
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 3 teáskanál sütőpor
  • csipetnyi só
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 7 db tojás
  • 80 dkg vegyes bogyós gyümölcs (fekete és piros ribizli, áfonya, szeder)

 Ribizlis-áfonyás sütemény

Szemezzük le a szárairól a ribizlit, tegyük egy szűrőedénybe, szórjuk hozzá a többi gyümölcsöt is, majd hideg vízzel öblítsük le.

Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, keverjük tíz percig, míg könnyű és habos nem lesz. Szórjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, és keverjük még további öt percig.

Mérjük ki egy tálba a lisztet, szórjuk rá a sütőport, sót, darált mákot és az őrölt mandulát. Egyenként üssük a vajas keverékbe a tojásokat, mindegyik tojással jól dolgozzuk össze, majd kanalazzuk hozzá a lisztes keveréket, utána jól dolgozzuk össze.

Béleljünk ki sütőpapírral egy nagy tepsit, majd öntsük bele a tésztát, kanállal egyengessük el a tetejét. Szórjuk a tészta tetejére a bogyós gyümölcsöket, egy maréknyit tegyünk félre belőle.

Tegyük a tepsit forró sütőbe, és 160-170 fokon süssük 25-30 percen keresztül. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjunk a tésztába egy fogvájót, és ha már nem ragad rá, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a süteményünk.

Ha elkészült, hagyjuk kissé kihűlni, majd vágjuk kis kockákra, tetejét porcukorral és bogyós gyümölcsökkel szórjuk meg.