Húsvétkor a főfogás a sonka, a torma, több helyen kolbász is, és a főtt tojás. De hogyan tálaljuk, hogy olyan finom legyen, hogy jövőre is erre járjanak a locsolók? Kínáljunk töltött tojásokat! Készíthetünk citromkrémes-kapribogyósat, garnélásat vagy sonkásat, de még céklakrémeset is.  Az igazán ínyenceknek bemutatunk egy pikáns pácolt tojást is.

Mediterrán tojás

Hozzávalók: 10 tojás, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem (és egy pár levél a tálaláshoz), 1 evőkanál finomra vágott kapribogyó (öblítsük le a bogyókat), 1/4 teáskanál szardella paszta, 1 dl görög joghurt, 1 citrom héja lereszelve (vagy krumplihámozóval lehámozott héja finomra vágva), fél citrom leve, 3 evőkanál majonéz, 1 evőkanál dizsoni mustár, frissen őrölt feketebors

tojas1

 

A tojásokat főzzük keményre, majd hűtsük ki hideg vízben. Ha kihűltek, pucoljuk meg és hosszában vágjuk ketté. A tojások sárgáját szedjük ki egy tálba, törjük össze villával és adjuk hozzá a többi hozzávalót, a végén a joghurtot. Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e. Ha kell, fűszerezzük tovább. A krémet töltsük vissza a tojásokba, díszítsük petrezselyem levéllel, és már tálalhatjuk is.


Csicseriborsós töltött tojás

Hozzávalók: 10 tojás, 20 dkg főtt, lecsöpögtetett csicseriborsó, 2 evőkanál finomra vágott vöröshagyma, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál dizsoni mustár, só

tojas2

A tojásokat főzzük keményre, majd hűtsük ki hideg vízben. Ha kihűltek, pucoljuk meg és hosszában vágjuk ketté. A tojások sárgáját szedjük ki egy tálba, törjük össze villával. Adjuk hozzá a borsót és a többi hozzávalót is, és jól keverjük el. Ha túl sűrű, akkor egy-két evőkanál vizet is adjunk hozzá. A krémet töltsük vissza a tojásokba, díszítsük petrezselyemlevéllel és csicseriborsóval, és már tálalhatjuk is.

Sonkás-krémes töltött tojás

Hozzávalók: 10 tojás, 1 dl görög joghurt, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál finomra vágott kakukkfű, 15 dkg főtt füstölt sonka finomra vágva

tojas4

A tojásokat főzzük keményre, majd hűtsük ki hideg vízben. Ha kihűltek, pucoljuk meg és hosszában vágjuk ketté. A tojások sárgáját szedjük ki egy tálba, törjük össze villával. Adjuk hozzá a sonkát és a többi hozzávalót is, majd jól keverjük el. A töltelékkel púpozzuk meg a tojásokat, tálaláskor díszítsük kakukkfű levekkel. Ezt a krémet sonka helyett tonhallal is elkészíthetjük.

Garnélás töltött tojás

Hozzávalók: 6 keményre főtt tojás, 12 db főtt garnélarák, 1 dl majonéz, 2 evőkanál tejföl, 2 teáskanál dizsoni mustár, só, egy csipet Cayenne bors, 2 evőkanál finomra vágott friss kapor és néhány szál még a díszítéshez

 tojas5

A tojásokat hámozzuk meg, vágjuk ketté és a sárgájukat szedjük ki egy tálkába, majd törjük össze.  Adjuk hozzá a majonézt, a tejfölt, a mustárt, sót, a cayenne borsot és az összevágott kaprot. Alaposan keverjük ki, hogy jó krémes legyen, majd töltsük meg vele a tojásfehérje hajócskákat és helyezzük egy tálra. Mindegyik tetejére tegyünk egy szép garnélát és díszítsük egy kis kaporral. Tároljuk hűtőben, ha nem esszük meg azonnal!


Baconos-paradicsomos töltött tojás

Hozzávalók: 12 keményre főtt tojás, 6 szelet bacon, 6 evőkanál görög joghurt, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál dizsoni mustár, 1,5 teáskanál citromlé,  fél teáskanál só, őrölt bors,  1 közepes salotta hagyma, 12 szem koktélparadicsom, 1 kis fej római saláta

tojas7

A tojásokat hámozzuk meg, vágjuk ketté és a sárgájukat szedjük ki egy tálkába, majd törjük össze.  A baconszeletek forró serpenyőben süssük ropogósra, majd papírtörlőn itassuk le a felesleges zsír, és amikor már langyosra hűltek, törjük kisebb darabokra.

A tojássárgáját törjük össze, adjuk hozzá a joghurtot, a majonézt, a mustárt, a citromlevet, a sót, borsot, és finomra összevágott hagymát. Villával alaposan dolgozzuk össze. A salátát mossuk és szárítsuk meg, majd vágjuk fel nagyon vékony csíkokra. A tojásos krémet tegyük bele a fehérjecsónakokba, és mindegyikre tegyünk egy fél koktél paradicsomot, egy szelet ropogós bacont és egy kis salátalevelet. Kitűnő vendégváró fogás lehet.


Céklakrémes tojás

Hozzávalók: 8 nagy keményre főzött tojás, 1 közepes méretű előkészített cékla (főzzük meg, pucoljuk meg és vágjuk négyfelé), 1 dl majonéz,  2 evőkanál dizsoni mustár, fél teáskanál só, őrölt bors, 3 evőkanál apróra vágott metélőhagyma, 2 evőkanál vékony csíkokra vágott mentalevél

tojas6

A megpucolt tojások vágjuk hosszában ketté és a sárgájukat szedjük ki egy tálkába. A sárgákat tegyük egy gyorsvágógépbe, adjuk hozzá a feldarabolt céklát, a majonézt, a mustárt, a sót, a borsot. Daráljuk addig, amíg egynemű krém nem lesz. A metélőhagymát csak a végén adjuk hozzá, azzal is keverjük még egy kicsit.

A céklás krémmel töltsük meg a tojásokat, tegyük egy tálra. A tetejét díszítsük a felvágott mentalevelekkel.

 

Savanyított fűszeres tojás

Még egy különleges receptet bemutatunk, a savanyított tojásét, melyet adhatunk salátákhoz, szendvicsekhez vagy különleges előételnek is.

pacolt

Hozzávalók: 6 nagy keményre főzött tojás, 1 csésze rizsecet, 5 dkg cukor, 1,5 teáskanál szegfűbors, 1 teáskanál szemes feketebors, 1 teáskanál mustármag, 2 babérlevél

A kihűlt tojásokat pucoljuk meg, majd egészben tegyük a következő páclébe.

Egy kisebb lábosba öntsük bele az ecetet, a cukrot, a fűszereket, melegítsük fel, majd forraljuk öt percig.  A megpucolt tojásokat tegyük egy zárható edénybe vagy üvegbe és öntsük le a forró páclével.  Amikor kihűlt, tegyük legalább két éjszakára a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a tojásokat. Minél tovább áll a lében a tojás, annál finomabb lesz az íze.