Ebben a didergető hidegben mindenkinek jól esik egy csésze szívet és lelket felmelegítő leves. Próbáljátok ki ezt gyökerekből készült finomságot!

Hozzávalók: 40 dkg zellergumó, 20 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg burgonya, 1 db babérlevél, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 1 db zöldségleves kocka, 2 dl tejszín, fél citrom leve, só, darált bors, 10 dkg hámozott sült gesztenye, 2 szál kakukkfű.

 

Gesztenyés gyökérleves

Forrósítsuk fel a vajat egy fazékban, tegyük bele az összevágott vöröshagymát, majd pároljuk pár percig, míg a hagyma üveges nem lesz. Utána tegyük a megpárolt hagymára a meghámozott és vékony szeletekre feldarabolt zellergumót, petrezselyemgyökeret és a burgonyát. Daráljunk rá borost, ízesítsük sóval, zöldségleveskockával, majd közepes lángon pároljuk öt percig.

Öntsük fel a zöldségeket másfél liternyi vízzel, és közepes lángon főzzük negyed órán keresztül, míg a zöldségek puhák nem lesznek. Dúsítsuk tejszínnel, forraljuk vele jól össze, utána kézi mixerrel pürésítsük, passzírozzuk át finomlyukú szűrőn.

Tegyünk egy teáskanálnyi vajat egy kis serpenyőbe, adjuk hozzá a kis darabokra felvágott hámozott sültgesztenyét. Tépkedjük rá a kakukkfűleveleket, daráljunk rá kevéske borost, majd pirítsuk egy percig.

Tálaljuk az elkészült levest kis tálkákba, tetejére kanalazzunk a fűszeres gesztenyéből.