Érdemes megkóstolni ezt a sokak számára ismeretlen zöldségfélét. Íze az ánizséra hasonlít, gyógyhatása pedig kimeríthetetlen. Tejszaporító hatása miatt a kismamák kedvence.

Hozzávalók: 15 dkg póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 db burgonya, 2 fej édesköménygumó, 1 dl zsírszegény főzőtejszín, só, darált bors, 1 db zöldségleves kocka.

 

Édeskömény krémleves

Csorgassuk az olívaolajat egy fazékba, hevítsük fel, majd tegyük bele az apró darabokra felvágott pórét és az összezúzott fokhagymát. Pároljuk pár percig, utána adjuk hozzá a kis darabokra összevágott édesköménygumót és a burgonyát. (Célszerűbb, ha az édesköményt megmosás előtt aprítjuk fel, majd többször hideg vízben átöblítjük.) Ízesítsük sóval, leveskockával, fűszerezzük kevéske darált borssal. Kis lángon pároljuk pár percig, majd öntsük fel kicsivel több mint egy liternyi vízzel. Főzzük negyed órán keresztül, majd tegyük krémesebbé a főzőtejszínnel. Forraljuk jól össze, utána merülő mixerrel pürésítsük.

Tálaljuk leveses tálkákba, tetejét az édesköménygumó összevágott levelével szórjuk meg.

Hidegben melegen, melegben hidegen fogyasszuk.