Készítsünk inkább kalóriaszegény, a szervezetre is jó hatással lévő önteteket extra szűz olívaolajból! Némi extrákkal izgalmassá tehetjük unalmas salátáinkat. Salátaöntet-ötletek következnek!

A vinaigrette nevű dresszing alapja az extra szűz olívaolaj. Az elkészítéséhez tegyünk másfél decinyi olívaolajat egy befőttes üvegbe, facsarjuk hozzá egy fél citrom levét, daráljunk rá egy kevéske feketeborsot, majd csipetnyi sóval ízesítsük. Zárjuk le az üveget, és mintha turmixot készítenénk, jó alaposan rázzuk össze.

A vinaigrette változatai végtelenek lehetnek: a mártást feljavíthatjuk friss gyümölcsök levével akár - a gyümölcsöt mindig a salátánk "alaphangja" határozza meg!

A saláta lelke az öntet

Ha például kacsasültet szeletelünk a levelekre, adjunk hozzá átpasszírozott málnát és citromlé helyett málnaecetet csorgassunk az üvegbe. Ha a feltét hal, jöhet a vérnarancs vagy grapefruit. A paradicsomos-mozarellás salátához használjunk balzsamecetet, és rejtsünk el a levelek között friss bazsalikomot. A körtés-kéksajtos zöldhöz készítsünk gránátalma-, ribizli- vagy szedervinaigrette-et. A mustáros-juharszirupos öntet - egy kevéske citromos kakukkfűvel és pirított római köménnyel - nagyon jól kiegészíti a sült csirkés salátát.

A saláta lelke az öntet

Egy másik ötlet, ha szeretjük a cukkinit, az avokádót vagy uborkát a jéghideg fejessaláta-leveleken: az öntethez friss kaprot, citromlevet és egy kevéske olívaolajat egy csipetnyi sóval keverjünk bele natúr joghurtba vagy kefirbe. A mártás készülhet rokfort sajttal és összetépkedett rozmaringlevéllel is, ez a sajtos feltét öntete lehet.