Ugye mindenki szeret ajándékot kapni? Főleg, ha azt meg is lehet enni. Borbély László barátom Olaszországban járt és egy nem hétköznapi olívaolajjal lepett meg. Ötletek következnek narancsos parfümaromájú olívaolajhoz!
- Ennek az olívaolajnak narancsaromája van! - kiáltottam fel, amikor az első cseppeket csorgattam a salátámra. Amikor ajándékba adta, nem is gondoltam, hogy ez egy különlegesség, betettem a többi közé a spájzba. Beindult az ötletgyár a fejemben, előszedtem narancsízű receptjeimet.
A jóízű ajándék
Hogyan is készíthetünk narancsos olajat házilag?

Egy tiszta és jó alakú üveg aljára szórjunk pár szem feketeborsot, majd tegyük bele megszárított narancsok héját. Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk elkészíteni, hogy az alaposan megmosott narancsok héját burgonyahámozó segítségével levágjuk, szellős helyre tesszük, és pár napig szárítjuk. Öntsük fel az üveget hidegen sajtolt olívaolajjal, dugaszoljuk le jól. Tehetünk bele egy-egy ág friss rozmaringot és erős paprikát is.

Mihez használhatjuk a narancsillatú olajat?

Nemcsak szép látvány, de finom is, ha tálaláskor a tányért megcsorgatjuk olívaolajjal, és erre tesszük az elkészült ételkompozíciót. Pár szál frissen leszedett fűszerlevéllel tehetjük még művészibbé a tálalást.

Felszeletelt sárgarépából pillanatok alatt készülhet egészséges saláta. Tegyük egy tálba a sárgarépát, csorgassunk rá narancslevet, narancsos olívaolajat, kevéske magos mustárt. Az olívaolaj segítségével a répa színét adó karotin sokkal jobban fel tud szívódni a szervezetünkben. A karotin jót tesz a szemnek, a bőrnek és a körömnek, ja, amúgy finom is!

A lazacsültet is megbolondíthatjuk, ha fűszerezés után narancs- és citromszeletekkel borítjuk be, rozmaringággal együtt jól átkötözzük, majd megcsorgatjuk a jóízű narancsos olívaolajjal. A forró sütőben egy óra alatt pirosra sül.

Készülhet mellé akár narancssaláta is. A meghámozott és felszeletelt narancsokat tegyük üvegtálkákba, szórjuk meg pirított tökmaggal, majd csorgassuk meg a következő öntettel: egy befőttes üvegbe tegyünk 3-5 evőkanál narancsos olívaolajat, öntsük rá egy narancs levét, 1 teáskanál dijoni mustárt, fél narancs lereszelt héját, kevéske sót és őrölt borsot. Zárjuk le, majd rázzuk jól össze! Tetejére jöhet pár karika lilahagyma.