Június 8-9-én az IKEA budaörsi áruházában tartok főzési bemutatót, szombaton és vasárnap délelőtt 11-től este 6-ig találkozhattok velem. Rebarbarás és piros áfonyás salátaöntetet készítünk, valamint melegen füstölt lazacból kenyérre kenhető kencét.

Az IKEÁ-ban nem csak a kényelmes bútorokat érdemes kipróbálni, de a Svéd Finomságok Boltjába is jó betérni, most is több új hozzávalóval térhettek haza, melynek kipróbálásához adok tippeket.

lazacos kence

Füstölt lazacos kence

Hozzávalók: 10 dkg füstölt lazac, 2 evőkanál zöldséges tormaszósz, 2 db csemege uborka, 1 evőkanál mustár (ezeket a termékeket a Svéd Finomságok Boltjában megveheted), 2 evőkanál tejföl, 2-3 szál zellerszár, pár csepp citromlé, pár szál friss kapor, só, darált bors.

Vágjuk fel apró darabokra a lazacot, a zellerszárat és a csemegeuborkát. Kanalazzuk rá a tormaszószt, a mustárt, a tejfölt, ízesítsük pár csepp citromlével, sóval, darált borssal, összevágott kaporral, végül óvatosan keverjük össze. Kenyérre kenve fogyasszuk.

 

Rebarbarás salátaöntet

Hozzávalók: 1 dl rebarbara szörp (ÚJ!), 2 teáskanál durván őrölt mustár, 2-3 evőkanál vörösáfonya ecet (ezeket a termékeket a Svéd Finomságok Boltjában megveheted), 2 dl olívaolaj, darált bors, só.

Az összes hozzávalót tegyük egy jól zárható lekvárosüvegbe, sózzuk és daráljunk rá borsot. Zárjuk le az üveget, és alaposan rázzuk össze. Ha szükséges hígítsuk vízzel.
Zöld salátalevelekhez, spárgához, grillezett kacsához, halakhoz és sajtokhoz fogyasszuk.

salátaöntet

Narancsos salátaöntet

Hozzávalók: 1 evőkanál Bio bodzavirágos narancslekvár, 1 teáskanál durván őrölt mustár (ezeket a termékeket a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod), 3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 4 evőkanál narancslé, 1 teáskanál reszelt narancshéj, fél citrom leve, só, őrölt bors.
Egy befőttes üvegbe tegyük az olívaolajat, öntsük rá a narancslevet, narancslekvárt, mustárt, reszelt narancshéjat, citromlevet, kevéske sót és őrölt borsot. Zárjuk le az üveget, majd rázzuk jól össze. Ezzel az öntettel csorgassuk meg a friss és ropogós salátaleveleket. Csorgathatjuk párolt zöld spárgára, mellé pár szem epret és főtt fürjtojást is kínálhatunk. Remek kiegészítője a grillezett lazacnak, vagy bármilyen szálkanélküli tengeri halfilének.

 

Vörösáfonyás salátaöntet

Hozzávalók: 2 evőkanál vörös áfonya lekvár, 2 evőkanál vörös áfonya ecet, 1 teáskanál durván őrölt mustár (ezeket a termékeket a Svéd Finomságok boltjában megveheted), kevéske darált bors, 2 dl olívaolaj, fél teáskanál só.

A vinaigrette dresszing alapja az olívaolaj: tegyünk az olívaolajat egy befőttes üvegbe, csorgassuk hozzá a gyümölcsecetet, kanalazzuk bele a vörösáfonya lekvárt, a mustárt, daráljunk hozzá kevéske feketeborsot, csipetnyi sóval ízesítsük, majd zárjuk le az üveget, és mintha shaket készítenénk, jó alaposan rázzuk össze.

lazacos fogások IKEA


További lazacos fogások, és az IKEA éttermének további ajánlatai itt olvashatók!

Találkozzunk szombaton és vasárnap!

Kaldeneker György